Victoire Ingabire Umuhoza is in 1994 op familiebezoek in Nederland als in haar thuisland Rwanda de genocide losbreekt.

Nadat zij is herenigd met haar gezin, wordt een nieuw leven opgebouwd in ons land.

Het lijden van haar volk laat haar niet los en zo raakt zij politiek betrokken bij partijen die oppositie voeren tegen het regime van president Paul Kagame.

In 2000 wordt Victoire verkozen tot internationaal voorzitter van oppositiepartij FDU. Dit leidt tot haar terugkeer naar Rwanda in 2010 als zij zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen.

Tijdens haar campagne wordt zij aangehouden, gevangen gezet en uiteindelijk in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

Het Afrikaanse Internationale Hof voor de Rechten van de Mens in Arusha oordeelt dat haar veroordeling niet rechtsgeldig is en beveelt haar vrijlating.

In september 2018 komt Victoire onverwacht uit de gevangenis. Ondanks alle maatregelen die haar vrijheid beperken, probeert zij haar werk voort te zetten.

Ook als de bestuursleden van haar partij worden vermoord, verdwijnen of gevangen gezet, blijft zij zich inzetten voor haar volk.

Sinds 2011 wordt in België jaarlijks de Victoire Ingabire Umuhoza prijs voor democratie en vrede uitgereikt door het Internationaal Netwerk van Vrouwen voor Democratie en Vrede (INVDV).

Die link hieronder verwijst naar een brief geschreven door Victoire.

https://dalfa.org/en/wp-content/uploads/2020/06/Victoire-Ingabire-Een-leven-gewijd-aan-het-dienen-van-mijn-land-NE.pdf