Deze pagina staat in het teken van de 1-F-procedure.
Alle artikelen, sites en interviews met betrekking op de 1F-procedure staat hier centraal.

Wat is de 1F-procedure?
Voluit gaat het hier om artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag. De Nederlandse staat werpt artikel 1F Vluchtelingenverdrag in een asielprocedure tegen indien het vermoeden bestaat dat de vreemdeling in het land van herkomst oorlogsmisdaden heeft begaan.

Politiek instrument
Echter wordt de 1F-procedure gebruikt als politiek instrument door o.a. de Rwandese regering. De procedure wordt gestart gebaseerd op onbetrouwbare ambtsberichten die gevoed zijn door anonieme verklaringen. Zoals in de zaak van Thèrése Dusabe. Rwanda zet sinds 1994 haar politieke tegenstanders in de gevangenis.

In het Nederlandse strafrecht is een verachte onschuldig tot de schuld bewezen is en een anonieme getuigenverklaring kan nooit gebruikt worden als hoofdbewijs. De vraag is waarom een bestuursrechtelijke zaak/procedure met een anonieme verklaring wel voldoende is om iemand te veroordelen.

Kijk voor meer informatie over de 1F-procedure op de onderstaande link.

Radioprogramma Argos www.nporadio1.nl/argos/onderwerpen/47464-2018-12-15-vluchtelingen-uit-rwanda-betrokken-bij-genocide


De website van de INLIA https://www.inlia.nl/nl/nieuws/441/beleid-langdurig-verblijvende-1f-ers-is-een-dode-letter


Het artikel van het NJB van Bas Wallage https://www.njb.nl/blogs/artikel-1f-vluchtelingenverdrag-een-criminal-charge/https://njb.nl/blogs/artikel-1f-vluchtelingenverdrag-het-recht-op-leven-in-gevaar/

Diverse partijen in de Tweede Kamer pleiten voor opschorting van het beleid om zogeheten 1F’ers uit te zetten.
https://www.nu.nl/politiek/3985550/pleidooi-opschorten-uitzetten-verdachten-mensenrechtenschending.html

Share