Dit jaar zal voor de 13e keer in Brussel de Victoire Ingabire Umuhoza Prijs voor democratie en vrede worden uitgereikt in Brussel. De avond wordt georganiseerd door de RifDP Brussel en vindt plaats op zaterdag 16 maart 2024. Het thema van de avond is: Laten we de waarde van het menselijk leven herstellen.

De prijs wordt toegekend aan een natuurlijke of rechtspersoon die zich door zijn/haar werk op vreedzame wijze heeft onderscheiden op het gebied van de bevordering van democratie, vrede, vrijheid van meningsuiting en eerbiediging van de mensenrechten, en die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de toenadering tussen de volkeren door middel van dialoog, respect voor de menselijke persoon en sociale rechtvaardigheid, met als doel de levenskwaliteit van de bevolking van het gebied van de Grote Meren in Afrika te verbeteren.