De Victoire Ingabire Prijs 2024 voor vrede en democratie is op 16 maart 2024 in Brussel uitgereikt aan:

Nicole Ndongala Nzoiwidi

Nicole Ndongala is een Spaanse mensenrechtenactiviste van Congolese afkomst. Ze is uitvoerend directeur van de vereniging Karibu en lid van de adviesraad van Casa África. Sinds 2018 is Ndongala directeur van de Karibu Association, die zich inzet voor Afrikaanse immigranten in Madrid.

Françoise Germain Robin

Françoise Germain-Robin is een Franse journaliste. Ze was senior verslaggeefster bij de krant L’Humanité, journaliste bij het Office de radiodiffusion-télévision française, bij France Culture en van 1978 tot 1982 correspondente in Algiers.

Deo Namujimbo

Déo Namujimbo is een Frans-Congolese journalist. Hij werkt sinds 1991 ter plaatse in de landen van de Grote Meren (DRC, Congo, Burundi). Hij was correspondent voor Verslaggevers zonder Grenzen en werkte ook voor verschillende persagentschappen. Via zijn bedrijf Kivu-sur-Seine stelt hij nu zijn ervaring ten dienste van de Franse en Afrikaanse gemeenschap als spreker, vertaler, trainer in praktische journalistiek en publicist.De prijs wordt toegekend aan een natuurlijke of rechtspersoon die zich door zijn/haar werk op vreedzame wijze heeft onderscheiden op het gebied van de bevordering van democratie, vrede, vrijheid van meningsuiting en eerbiediging van de mensenrechten, en die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de toenadering tussen de volkeren door middel van dialoog, respect voor de menselijke persoon en sociale rechtvaardigheid, met als doel de levenskwaliteit van de bevolking van het gebied van de Grote Meren in Afrika te verbeteren.