Aandacht voor Victoire Ingabire – 95

Victoire
Op 19 maart jl. is onder grote belangstelling in Brussel voor de 11e keer de Victoire Ingabire Umuhoza Prijs voor Democratie en Vrede uitgereikt. De “Réseau International des Femmes pour la Démocratie et la Paix (RIFDP)” heeft deze onderscheiding toegekend aan John Philpot. Hij is een Canadees advocaat, al bijna 40 jaar lid van de balie van Quebec en gespecialiseerd in internationaal strafrecht dat hij al bijna 25 jaar beoefent.
Via een internetverbinding sprak Victoire de zaal toe en haar zoon Rist heeft een optreden verzorgd.

Zoals gebruikelijk heeft Victoire de feestdagen gevierd met een groep weeskinderen. Ze heeft voor ze gekookt en er een gezellige dag van gemaakt.

Op 7 mei jl. heeft Thérèse Dusabe een ID-kaart opgehaald bij de IND. De kaart is 1 jaar geldig. Er is nog geen uitspraak gedaan op de herhaalde asielaanvraag.
Op 12 mei werd een reportage van Zembla uitgezonden op NPO 2: “Dictatuur geen bezwaar”. In september volgt deel 2: “de lange arm van Kagame”.
Op 9 juni was er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de 1F-procedure.Er was veel belangstelling van toehoorders. Naast leden van het parlement namen deskundigen deel aan de zitting w.o. Caroline Buisman – advocaat, de hr. Witteveen, voormalig onderzoeker Rwandees rechtssysteem en de heer Brouwer, onderzoeker en publicist 1F-ambtsberichten.

In april is voor de 28e keer de genocide in Rwanda herdacht.
Ter gelegenheid hiervan is een podcast gemaakt door Radio 1, programma Vroeg! waarin Anneke Verbraeken is geïnterviewd. Zij schetst een beeld van de Rwandese geschiedenis en de gevolgen daarvan.
Amnesty International en Human Rights Watch hebben een kritisch stuk geschreven over de mensenrechten in Rwanda.
In de Volkskrant verscheen een column van Anneke Verbraeken (allemaal op de website te vinden).

Politiek
Naar aanleiding van de situatie van Thérèse heeft de FFDR een brief gestuurd naar alle fracties in de Tweede Kamer en alle betrokken instanties waarin bij herhaling aandacht is gevraagd van de politiek voor de zorgelijke situatie in Rwanda en de 1F-proceduren in ons eigen land.

Demonstratie op het Prinses Irenepad 1 in den Haag
Dit seizoen staan wij nog op 30 juni voor de ingang van het Parlementsgebouw. Daarna is er zomerstop tot. Daarna staan wij er weer, 1 x per 14 dagen zoals gebruikelijk, van 11.00 tot 13.00 uur. En natuurlijk blijft iedereen welkom om bij ons langs te komen. De data zijn: 8+22 sept., 6+20 okt., 3+17 nov., 1+ 5 dec.

Crèche Intango
Er zijn nu 106 kinderen tussen 3 en 6 jaar in de crèche. Inmiddels zijn 30 stoelen vervangen en moesten nieuwe boeken worden aangeschaft.

Wij maken ons zorgen over de kinderen. Ook in Rwanda wordt het leven steeds duurder. Inmiddels is er €250 per maand nodig om de kinderen iedere dag melk te kunnen geven, heel vaak het enige voedsel per dag dat ze krijgen.
Natuurlijk zijn wij niet de enigen die hulp inroepen om de crèche financieel te ondersteunen. Toch doen we nog een extra oproep voor een bijdrage om te zorgen dat deze kinderen regelmatig melk kunnen krijgen.

Bijdragen zijn welkom op onze bankrekening onder vermelding van crèche”. Samen kunnen wij er voor zorgen dat de kleintjes in ieder geval dagelijks iets krijgen.
Helpt u mee om Victoire en haar missie te steunen? (NL58RABO 01688.64.371 t.n.v. FFDR te Rijswijk.)

We hebben op de website gezet:
Het opiniestuk van Anneke Verbraeken uit De Volkskrant en de link naar de podcast van Radio 1, Vroeg!
De link naar de uitzending van Zembla van 12 mei jl.
De link naar de hoorzitting over de 1F-procedure van 9 juni jl.

Informatie: Instagram: @ffdr.nl – Facebook: ffdr – Website: ffdr.nl
Anneke Verbraeken: www.buitenpostdewereld.org
Telefonisch bij Frans Zwanenburg (06.20492682)

Financiële bijdragen zowel donaties als voor de crèche blijven hard nodig en kunt u overmaken op rekening NL58RABO 01688.64.371 t.n.v. FFDR te Rijswijk.

juni 2022, Frans Zwanenburg.