Aandacht voor Victoire Ingabire – 100

We kijken met gemengde gevoelens naar bulletin nr. 100. Toen we in 2012 met deze vorm van informatie begonnen, hebben we nooit kunnen bedenken dat we er 100 zouden schrijven. En vooralsnog ziet het er niet naar uit dat we niets
meer te melden hebben. Integendeel.

Op 14 mei 2023 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de asielaanvraag van Thérèse Dusabe, de moeder
van Victoire, afgewezen. Thérèse moet het land verlaten en mag zich de komende 10 jaar niet vestigen in de EU, de EER en Zwitserland. Zij wordt, gezien haar leeftijd, niet uitgewezen naar Rwanda, de Nederlandse staat zet haar op straat. De advocaat gaat nog in beroep tegen deze beslissing
.

Situatie Victoire
Victoire heeft de afgelopen periode meerdere interviews gegeven rondom het transporteren van vluchtelingen naar Rwanda. Van april tot juli wordt in Rwanda de genocide herdacht. In deze periode is er door de media een lastercampagne gestart tegen Victoire maar ook tegen haar moeder. De impact op de familie is groot.

Thérèse Dusabe: wordt door de Nederlandse staat gedwongen in de illegaliteit te gaan.
Gabriël: heeft niets gehoord.
Pierre Karangwa: in cassatie is bepaald dat Pierre niet mag worden uitgeleverd omdat hem in Rwanda geen eerlijk
proces wacht.

Victoire Ingabire Prijs voor de Democratie en de Vrede 2023 uitgereikt in Brussel
In maart is de Victoire Ingabire Prijs 2023 uitgereikt aan een Congolees activist die nu in de USA woont, aan de vermoorde journalist Ntwali en aan een groep Rwandese activisten. Vanwege hun veiligheid zijn zij niet bij naam genoemd.

Demonstratie op het Prinses Irenepad 1 in den Haag
Na zo’n 2 jaar op het Prinses Irenepad moeten we constateren dat het effect van onze aanwezigheid op deze plek gering is. Politici zien we zelden en dat is toch de reden waarom we er staan. We besluiten te demonstreren als daar een specifieke aanleiding voor is. De komende maanden gaan we ons beraden op een andere manier van actie voeren die moet leiden tot directer contact met politici. We zijn er nog op 22 juni van 11.00 tot 13.00 uur. U vindt ons voor de ingang van de Tweede Kamer, Prinses Irenepad 1 in Den Haag. Het ligt op een paar minuten lopen van het Centraal Station. Iedereen blijft welkom.

Crèche Intango
De crèches liggen vlakbij de grens met Congo en dat is midden in het conflictgebied. Het is er onrustig en er zijn veel militairen. De vrouwen kunnen niet altijd naar hun werk in Congo met alle gevolgen van dien. Daarom heeft de leiding van de crèches besloten de kinderen van 09.00 – 17.00 uur op te vangen. In de pauze om 12.00 uur wordt nu
geprobeerd voor ze te koken en daarna kunnen ze slapen. De ruimte is beperkt maar het lukt de begeleidsters om alle 100 kinderen een plekje te geven op de grond. Op onze website staan nieuwe foto’s. U zult begrijpen dat er veel geld nodig is om al die mondjes te kunnen vullen.

Bijdragen zijn hard nodig en van harte welkom op onze bankrekening onder vermelding van “crèche”. Samen kunnen wij er voor zorgen dat de kleintjes in ieder geval dagelijks iets aan voedsel krijgen. Helpt u mee om Victoire en haar missie te steunen? (NL58RABO 01688.64.371 t.n.v. FFDR te Rijswijk.)

Informatie:
Instagram: @ffdr.nl – Facebook: ffdr – Website:
ffdr.nl
Anneke Verbraeken: www.buitenpostdewereld.org
Telefonisch bij Frans Zwanenburg (06.20492682)

Financiële bijdragen zowel donaties als voor de crèche blijven hard nodig en kunt u overmaken op rekeningNL58RABO 01688.64.371 t.n.v. FFDR te Rijswijk.

9 juni 2023, Frans Zwanenburg.