Aandacht voor Victoire Ingabire – 80

Van Victoire ontvingen wij onderstaand bericht:

14 Oktober de international dag ter opbouw van de rechtsstaat en democratie in Rwanda.

 

Beste vrienden,

Zoals u wellicht weet is 14 Oktober vastgesteld als een internationale dag waarop de vrijlating van politici en gewetensgevangenen bepleit worden ter opbouw van de rechtsstaat en democratie in Rwanda. Dit gebeurt op initiatief van verschillende maatschappelijke organisaties uit de Rwandese diaspora.

Met in achtneming van deze dag ,hebben de betreffende organisaties mij verzocht om een getuigenis af te leggen gezien ik acht jaar in de gevangenis heb vastgezeten vanwege mijn strijd voor democratie. Ik ben dankbaar om door hen benaderd te zijn, maar in plaats van te getuigen over mijn persoonlijke achtergrond, mijn ervaring in de gevangenis of het feit dat het mij verboden is om het land te verlaten, zou ik liever willen spreken over enkele van de vele gevallen van mensen die ook hulp nodig hebben.

Aangezien ik niet alle gevallen in details kan bespreken, zal ik mij beperken tot de twee meest recente en typerende gebeurtenissen die de situatie in Rwanda illustreren. Ten eerste is er de kwestie aangaande Theophile Ntirutwa en Venant Abayisenga. Deze personen zijn beiden leden van onze politieke partij DALFA-UMURINZI, een oppositiepartij dat nog niet officieel erkend is door de Rwandese regering. Ze waren beschuldigd van terrorisme. Na te zijn vrijgesproken door Rwandese rechtbanken werden ze na twee jaar gevangenschap vrijgelaten. Ze kregen nagenoeg geen compensatie. Maar wat volgde is nog droeviger. Op 14 mei twee duizend twintig, slechts vier maanden na zijn vrijlating uit de gevangenis, werd Theophile Ntirutwa aangevallen in zijn winkel. De aanvallers hebben een klant die op dat moment in de winkel van Theophile was neergestoken met de overtuiging dat ze Theophile voor zich hadden. Theophile zelf wist ternauwernood te ontsnappen. In plaats van de echte criminelen te vervolgen, echter werd Theophile en zijn zus Francine Mukantwali en andere klanten die in de winkel aanwezig waren ten tijde van de steekpartij gearresteerd. Zij zitten sindsdien ten onrechte in de gevangenis voor die steekpartij.

Dan de kwestie omtrent Venant Abayisenga die sinds 6 juni 2020 vermist is. Net nadat hij 5 maanden uit de gevangenis was vrijgelaten. Van de dag dat hij vermist werd is bekend dat hij beltegoed was gaan kopen, niet verder dan 1 kilometer van zijn huis vandaan. Hij is niet meer teruggekeerd en niemand lijkt hem meer te hebben gezien. Dit is wederom een geval van gedwongen verdwijning.

Vorig jaar was de gemoedstoestand net zo gespannen met drie gedwongen verdwijningen en twee moordaanslagen op mijn collega’s.

Het zijn echter niet alleen onze partijleden die worden gevangen genomen of vermoord. Ik wil u eraan herinneren dat er in 2012 drie Rwandezen door het Europees Parlement werden genomineerd voor de Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken. Eén van ons, Deogratias Mushayidi, zit reeds al meer dan tien jaar in de gevangenis.

De bovenstaande voorbeelden laten zien dat Rwanda nog een lange weg te gaan heeft als het gaat om de bevordering van mensenrechten, het tot stand brengen van een ware democratie en de opbouw van de rechtsstaat.

Om af te sluiten wil ik mij graag in het bijzonder richten tot de landen die Rwanda steun bieden op het gebied van ontwikkelingshulp: Beste vrienden, de waarde die u hecht aan vrede en democratie thuis, is ook waardevol en essentieel voor het Rwandese volk. Er kan geen duurzame ontwikkeling zijn zonder democratie en zonder respect voor mensenrechten. Het Rwandese volk rekent op uw steun in hun strijd voor duurzame vrede, gerechtigheid, democratie en de vestiging van de rechtsstaat.

 

Ik dank u.

 

Victoire Ingabire Umuhoza Voorzitter van DALFA-UMURINZI

 

Informatie

Op de site van Anneke Verbraeken staat veel informatie: www.buitenpostdewereld.org. Op Facebook via ’FFDR’. of telefonisch te verkrijgen bij Frans Zwanenburg (06.20492682).

Er staat meer informatie over de situatie in Rwanda op onze website www.ffdr.nl,

Daar kunt u ook het laatste nieuws lezen over onze steun aan de crèche in Kigali.

Financiële bijdragen zowel van donateurs als voor de crèche blijven hard nodig en kunt u overmaken op rekening NL58RABO 01688.64.371 t.n.v. FFDR te Rijswijk.

 

4 november 2020, Frans Zwanenburg (06.20492682).

Share