Joseph Mpambara werd in Nederland tot levenslang veroordeeld, maar zit mogelijk onterecht vast.
Hij werd tot deze straf veroordeeld voor zijn rol in de genocide in Rwanda.

Er is nu echter aan naar buiten gekomen dat getuigen die er waren tegen hem, in andere processen gelogen hebben.

Onderzoeksjournalist Camil Driessen dook in de zaak van Mpambara. Driessen was te gast in de podcast ‘Vandaag’ van de NRC.

Deze is via streaming diensten zoals Spotify te beluisteren voor de gene met een abonnement, daarnaast is die ook via de NRC app te beluisteren dit vereist wel regisitratie.

Podcast NRC

In 2006 werd hij gearresteerd op verdenking van genocide, oorlogsmisdaden en marteling. Na een lange en moeilijk procedure gaf de rechtbank hem in 2009 twintig jaar celstraf voor foltering. In hoger beroep kreeg hij bij Het Hof levenslang voor oorlogsmisdrijven en folteringen.

Gevangenispastor Marijke Ameling wendde zich eerder al tot het Project Gerede Twijfel onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen. Onderzoekers analyseerden vanaf 2015 het dossier en spraken met deskundigen en betrokkenen. Zij ontdekten dat de verklaringen van de getuigen niet deugde en deels waren afgegeven vanuit haatgevoelens van vooral Tutsi’s tegen Hutu’s.

Boom Criminologie auteurs van  Een Rwandees kaartenhuis houden vol dat elk spoor van deugdelijk bewijs ontbreekt voor de veroordeling tot levenslang. Er was namelijk geen sprake van onafhankelijk onderzoek.
Van begin tot eind hebben de Rwandese autoriteiten het Nederlandse onderzoeksteam aan het handje vast gehouden.bij de hand genomen gedurende het hele onderzoek.

De conclusie van de onderzoekers was dat de Nederlandse justitie zich voor het karretje heeft laten spannen van de Rwandeze regering. Diverse factoren zoals de politieke banden met Rwanda, de angst om een oorlogsmisdadiger een veilig onderkomen te bieden en het financiële motief hebben bijgedragen aan de vastbeslotenheid om Josephs schuld te bewijzen.

De advocaat van Mpambara, Caroline Buisman, pleitte destijds voor herziening van de zaak in 2017.

Bron tekst & foto: NRC.nl & ewmagazine.nl