Het VK heeft op 25 januari 2021 tijdens de 37e sessie van Universal Periodic Review (UPR) een verklaring over Rwanda afgelegd en aanbevelingen gedeeld om hun mensenrechtensituatie te verbeteren.

Foreign, Commonwealth & Development Office en Julian Braithwaite deden de volgende uitspraak:

Het Verenigd Koninkrijk is verheugd over de sterke reputatie van Rwanda op het gebied van economische en sociale rechten en de bevordering van gendergelijkheid. We blijven echter bezorgd over de aanhoudende beperkingen van burgerrechten en politieke rechten en mediavrijheid. Als lid van de Commonwealth en toekomstige voorzitter van de Raad dringen we er bij Rwanda op aan om de waarden van de Commonwealth zoals democratie, de rechtsstaat en respect voor mensenrechten te modelleren.

We raden Rwanda aan:

Voer transparante, geloofwaardige en onafhankelijke onderzoeken uit naar beschuldigingen van buitengerechtelijke executies, sterfgevallen in hechtenis, gedwongen verdwijningen en martelingen, en breng daders voor het gerecht.

Bescherm en stel journalisten in staat om vrij te werken, zonder angst voor vergelding, en zorg ervoor dat overheidsinstanties de wet op toegang tot informatie naleven.

Screen, identificeer en bied steun aan slachtoffers van mensenhandel, inclusief degenen die worden vastgehouden in doorgangscentra van de overheid.

https://www.gov.uk/government/speeches/37th-universal-periodic-review-uk-statement-on-rwanda

Als reactie op de uitspraak hebben Vicitoire en DALFA een persbericht uitgebracht.

Die kunt u via de onderste link lezen: