De populaire Rwandese gospelzanger Kizito Mihigo wordt postuum onderscheiden met de Václav Havel Mensenrechtenprijs 2020. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan kunstenaars die zich verzetten tegen de dictatuur. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

Václav Havel Mensenrechtenprijs

De onderscheiding is vernoemd naar de Tsjechische toneelschrijver en latere president Václav Havel (1936-2011), die zich inzette voor de mensenrechten in zijn land.

Kizito Mihigo werd eerder dit jaar dood aangetroffen in zijn cel en de omstandigheden van zijn overlijden zijn nooit opgehelderd. Mihigo, een overlevende van de genocide van 1994, stond bekend als tegenstander van het regime van Paul Kagame.

Mihigo ontvangt de mensenrechtenprijs voor de inzet van zijn stichting voor verzoening: de Kizito Mihigo Foundation for Peace. Maar ook vanwege zijn controversiële lied Igisobanuro cy’urupfu (De verklaring van de dood), waarin hij opriep tot medeleven voor alle slachtoffers, inclusief die van de bloedbaden van het Rwandees Patriottisch Front van president Paul Kagame. Onmiddellijk daarna werd Kizito Mihigo gearresteerd en veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens samenzwering tegen de regering, zegt de Human Rights Foundation (HRF).

Rwanda heeft de druk op politieke tegenstanders de afgelopen maanden sterk opgedreven. Verschillende tegenstanders van het regime zijn ondergedoken omdat zij vrezen voor hun leven. Recent nog werd de Belgisch-Rwandese hotelmanager Paul Rusesabagina, die tijdens de genocide een duizendtal Tutsi’s en gematigde Hutu’s tegen doodseskaders heeft beschermd, in Dubai ontvoerd. Hij wordt beschuldigd van moord en terrorisme. Het is volgens waarnemers onwaarschijnlijk dat hij een eerlijk proces krijgt.

De prijs is op 25 september virtueel uitgereikt.

Gepubliceerd door www.kerknet.be/kerknet-redactie,