Op 9 maart 2019 is voor de achtste keer de Victoire Ingabire Umuhoza Prijs voor Democratie en Vrede uitgereikt ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Er waren dit jaar drie prijswinnaars :

Jean-Pierre Mbelu

Pater Jean-Pierre Mbelu is abt, filosoof en politiek analist, de auteur van: “Wanneer is Congo?” Als politiek analist en lid van Epiphany, publiceert de heer Mbelu een gemiddelde van een artikel per week over de politieke, economische, strategische en sociale van de Democratische Republiek Congo, en een regelmatige spreker op conferenties en seminars over de geostrategische en geopolitieke kwesties DR Congo en Centraal-Afrika.

Mbelu is mede-oprichter van de burgerlijke milieubeweging Likambo Ya Mabele. Hij creëerde ook met christenen en Christian zijn St. Theresa Parochie in Nivelles, België (waar hij pastoor is), Ndi Muntu training centre aan Kanuyka, voor jongeren, en co-creëerde de beweging het Congolese Nationale Bewustzijn.

Abraham Kiplangat Mutai

Mutai is een van de beste bloggers, vooral op Twitter en zet zich met zijn invloed op voor een eerlijke samenleving en gaat de strijd aan met corruptie.

Abraham heet doormiddel van social media een belangrijke rol in de campagne voor de vrijlating van politieke gevangenen in Rwanda gespeeld, namelijk die van Victoire Ingabire Umuhoza en Diane Shima Rwigara.

Zijn aanwezigheid op social media en activisme heeft er voor gezorgd dat veel mensen in Kenia en Oost-Afrika zijn begonnen te praten over de situatie in Rwanda.

Robin Philpot

Robin Philpot is een journalist en essayist uit Ontario. Auteur van verschillende boeken, publiceerde hij met name “Het gebeurde niet zo in Kigali” in 2003 en “The Secrets of Option Canada”, in samenwerking met Normand Lester. Hij was de kandidaat van Parti Québécois tijdens de algemene verkiezingen in Quebec in 2007.

Robin Philpot is een auteur, uitgever, redacteur, vertaler en journalist uit Quebec van Ontario. Hij heeft een diploma in geschiedenis en literatuur van de Universiteit van Toronto. Hij woonde bijna drie jaar in Franstalig Afrika, waaronder twee in Burkina Faso waar hij Engels en geschiedenis doceerde.

Sinds de zomer van 1994 doet Robin Philpot (en zijn broer, John Philpot) er alles aan om de Rwandese en Afrikaanse stemlozen uit het Afrikaanse Grote Merengebied via boeken te woord te staan, persartikelen, nationale en internationale conferenties en natuurlijk zijn programma op het radiostation CKVL 100.1 FM “Le pied à Papineau” waarin hij regelmatig onuitgegeven interviews geeft met betrekking tot de gebeurtenissen in deze Afrikaanse regio.

Toespraak Victoire

Dit jaar was een speciale editie omdat dit de eerste editie was sinds de vrijlating van Victoire in 2018. Hoogtepunt van het evenement was dan ook de toespraak van Victoire die zij gaf via Skype. Victoire begon haar toespraak door 1 minuut stilte te vragen voor het overlijden van haar assistent Anselme Mutuyimana.