Volgens het Afrikaanse Hof voor de mensenrechten heeft Victoire geen eerlijk proces gehad. Het Hof is er van overtuigd dat Victoire’s recht op verdediging is geschonden en ook haar recht om ‘meningen uit te dragen’. Het Hof wil nu dat de Rwandese regering komt met een antwoord op deze uitspraak.

In 2012 kreeg Victoire acht jaar cel opgelegd, vervolgens kwam daar in 2013 in het hoger beroep nog zeven jaar bij. Uiteindelijk is er besloten om nogmaals in hoger beroep te gaan bij het Afrikaanse Hof gesitueerd in Tanzania. Dit tot grote woede van de Rwandese regering, zij besloten dan ook de erkenning van het Hof drie dagen voor de zitting van Victoire in te trekken.

Het is nu de vraag wat Rwanda gaat doen. Zo een uitspraak van een Afrikaanse instantie die verbonden is aan de Afrikaanse Unie is bijna niet te negeren. Rwanda wordt immers volgend jaar voorzitter van de Afrikaanse Unie.

Victoire’s echtgenoot Lin Muyizere en de drie kinderen die nog woonachtig zijn in Nederland zijn blij met de positieve uitspraak. Ook haar huidige advocaat Caroline Buisman spreekt van: “Een harde draai om de oren van andere Afrikaanse landen die hard aankomt”.

 

Bron: Algemeen Dagblad, San Francisco Bay View