In ‘Rijke mensen sterven niet’ schetst Anneke Verbraeken een meeslepend en toegankelijk portret van het piepkleine, strak gereguleerde Rwanda en het grote, chaotische Congo. Al sinds 2009 komt Verbraeken in Rwanda en Congo, twee van de meest getroebleerde landen ter wereld.

Verbraeken schrijft over corruptie, verkiezingen, de gewelddadige rol van dictators en rebellen en de strijd om grondstoffen, maar ook met humor en zelfspot over de alledaagse ongemakken van een journalist in Afrika. Ze ontmoet er bijzondere mensen. Twee ervan spelen in dit boek een hoofdrol: Rwandees oppositieleidster Victoire Ingabire en Congolees mensenrechtenactivist Sylvestre Bwira. De puntige pen van Verbraeken en haar omgang met mensenrechtenactivisten en kritische politici, leiden ertoe dat ze in Congo wordt gearresteerd en door Rwanda wordt uitgeroepen tot ‘vijand van het Rwandese volk’.

 

9200000079290638

 

Anneke Verbraeken ontving in 2016 de Victoire Ingabire Umuhoza Prijs.

 

Uitgeverij Atlas Contact