Op 19 maart jl. is in Brussel voor de 11e keer de Victoire Ingabire Umuhoza Prijs voor Democratie en Vrede uitgereikt. De “Réseau International des Femmes pour la Démocratie et la Paix (RIFDP)” heeft deze onderscheiding toegekend aan John Philpot. Hij is een Canadees advocaat, al bijna 40 jaar lid van de balie van Quebec en gespecialiseerd in internationaal strafrecht, dat hij al bijna 25 jaar beoefent.

John Philpot heeft een sleutelrol gespeeld in de fundamentele strijd voor het recht op en advocaat naar keuze voor een internationaal gerecht en met name voor het ICTR waar één van zijn cliënten zich na een hongerstaking door hem mocht laten vertegenwoordigen.

In de overtuiging dat onpartijdige rechtspraak de eerste stap is op weg naar verzoening, heeft hij blijk gegeven van een grenzeloze strijdlust bij de verdediging van onschuldige beklaagden die om politieke redenen het doelwit waren en heeft hij de vrijspraak van één van hen verkregen.

In 2014 was hij mede-auteur van een verzamelboek over dit onderwerp getiteld ‘Justice belied’, met als ondertitel: The imbalances of International Criminal Justice.