Op 26 mei jl. werd in Den Haag gedemonstreerd tegen de 1F-procedure.

Een groep van ca. 20 personen had zich opgesteld voor de ingang van het gebouw van de IND, voorzien van mondkapjes en een banner.

Met deze demonstratie werd de aandacht gevestigd op de uitvoering van artikel 1F met betrekking tot Rwandezen met een Nederlandse verblijfstitel. Het artikel 1F beoogt asielzoekers (ook die inmiddels Nederlander zijn) uit te sluiten voor vluchtelingenbescherming.

Demonstranten voor het IND-loket

Het betreft personen die weliswaar gegronde vrees voor vervolging hebben, maar wegens een vermoedelijke eigen betrokkenheid bij misdaden en mensenrechtenschendingen geen aanspraak zouden kunnen maken op vluchtelingrechtelijke bescherming. In de uitvoering wordt door de jaren heen naar voren gebracht dat de zorgvuldigheid van deze procedure ter discussie staat. In elk geval is dat zo ten aanzien van de Rwandezen waarnaar de IND de afgelopen jaren onderzoek heeft verricht. Bij hen is in meerdere situaties aan de hand van anonieme verklaringen het Nederlandse paspoort afgenomen en zijn sommigen teruggestuurd, al of niet op verzoek van Rwanda.

De IND startte de afgelopen jaren een 1F- procedure tegen directe familieleden van de belangrijkste oppositieleider, Victoire Ingabire Umuhoza, met het voornemen om het Nederlandse paspoort in te trekken en hen terug te sturen naar Rwanda, waar mensenrechten geschonden worden. Dit keer betrof het de zwager van Victoire, Gabriel Niyitegeka die zich 26 mei voor verhoor moest melden bij de IND.

Zwager Victoire
Share